Aston Martin AMB001, de allereerste motorfiets van het Britse sportwagenmerk

Eén van de eye-catchers op EICMA 2019 is deze Aston Martin AMB001, de allereerste motorfiets van het Britse sportwagenmerk. Aston ging voor z’n eerste motorfiets te rijden bij het al even exclusieve Brough Superior. Of beter gezegd, het bedrijf achter Brough Superior, Boxer Bikes.

De Franse Special-specialisten van Boxer Bikes begonnen aan het Aston Martin-avontuur met hun eigen Brough Superior V-twin als basis. Standaard heeft deze water- en oliegekoelde 88° V-twin van 997cc een vermogen van 102 pk. Dat volstaat voor een neo-retromachine als de Brough Superior SS100 (en diens afgeleiden, maar niet voor een motorfiets waar het Aston Martin-logo op prijkt. Met behulp van een turbo en een intercooler werd het maximale vermogen naar 180 pk gebracht. De turbine is duidelijk zichtbaar tussen de twee cilinders van het blok in.

Het V-twin-blok is een dragend onderdeel van het rijwielgedeelte, doordat er een zogenaamde ‘backbone’ bovenop wordt aangebracht. Titanium tussenstukken verbinden het frame met het subframe uit koolstofvezel. Constructeur Boxer opteerde voor een zogenaamde Fior-voorvork, die uit aluminium gefreesd werd. Ook de achterbrug werd op die manier vervaardigd. De stroomlijn van de AMB001 is volledig uit koolstofvezel vervaardigd, al is dat niet overal zichtbaar. Dat alles maakt dat het drooggewicht 180 kg bedraagt.

 

De lancering van een exclusieve motorfiets kadert in de diversificatie van Aston Martin. De naam duikt sinds vorig seizoen ook al op in de F1, op de Red Bull Racing-auto’s van Max Verstappen en Alex Albon, ook al levert Honda de krachtbronnen voor die wagens. Verder maakte Aston Martin onlangs bekend dat het zich nu ook op de ontwikkeling van vastgoed heeft gestort. Zo gaat het Britse sportwagenmerk een eigen appartementstoren bouwen in South Beach, een exclusieve wijk van Miami.

De AMB001 is een circuitmotor ‘pur sang’. De type-aanduiding verwijst naar de allereerste motorfiets (Bike) die de naam Aston Martin draagt. Van de AMB001 zullen welgeteld 100 exemplaren gebouwd worden die ieder  € 108.000 gaan kosten.

 

Tekst: Bart Jacobs

Foto’s: Aston Martin

Bron: Motoren & Toerisme

Share this article

You May Also Like