Een BMW met een Porsche punch

Als je denkt dat de nieuwe Porsche 911 R de enige manier is om Porsche vermogen te ervaren, dan kon je het wel eens verkeerd hebben – we vermoeden dat deze gewone BMW R100 gebouwd door Kingston Custom met een Porsche turbo je van het is…

Dit wonderbaarlijk apparaat werd gebouwd door Dirk Oehlerking van Kingston Custom, nadat hij zich de kortstondige motorfiets turbo tijdperk realiseerde van de vroege jaren 1980 en het daaropvolgende selekte gezelschap van turbocharged BMW-eigenaren in Europa.

Oehlerking zocht en vond een ultra-zeldzame BMW R100 RS compleet met een Stütz turbo kit uit 1981 – misschien wel het enige exemplaar dat ooit publiekelijk aangeboden is voor de verkoop.

 

kingston-bmw-turbo-7

 

Hij vond een andere R100, deze keer uiteraard een gewone met carbs die regelrecht in het turbo-systeem van een Porsche 924 blies. In combinatie met tal van wijzigingen aan de motor, met inbegrip van nieuwe kleppen en cilinderkoppen en een geboorde krukas voor een licht gewicht, ontwikkelt de fiets nu 125 pk vermogen bij ongeveer 1,25 bar druk, hetgeen neerkomt op een rij-ervaring die op zijn zachtst gezegd opwindend is.

Misschien wat overschaduwd door de monsterachtige motor, zijn chassis en carrosserie ook afgeslankt om zo minimalistisch mogelijk te zijn. Als zodanig weegt het weegt slechts 156 kg. Durf jij er op te rijden?

Bronnen en Foto’s: Kingston Custom / Motor Rausch

 

kingston-bmw-turbo-6

kingston-bmw-turbo-4

kingston-bmw-turbo-1

Tags:
Share this article

You May Also Like