Driftende 14-jarige Barry maakt indruk

Door de mannen van de Mertens Riding School word ik er tijdens de M&T-circuitdag op attent gemaakt dat bij de experts een wel heel opvallende rijder ‘bezig is’. Zijn snelheid ligt nog wat hoger dan de anderen en zijn driftende bochtenstijl is ook allesbehalve alledaags. We hebben hier waarachtig bezoek van Barry Baltus.

Tijdens de middagpauze schuiven we samen aan een tafel en kletsen we wat over zijn passie. Over de paplepel gevuld met brommertjes, zijn papfles met motorolie en zijn eerste PW50 op 2,5 jaar oud, die hij trouwens nog steeds heeft. Ondertussen is Barry 14 jaar en is de 200 km/u grens al jaren geleden aan diggelen geslagen. Motoren bepalen zijn leven. Zowel de machines, de verschillende disciplines, de mechaniek, het acceleratievermogen, remcapaciteiten,… alles dus. Schrik om te vallen? Helemaal niet. En zijn schouders gaan omhoog en zijn mondhoeken naar beneden. Toch niet op een circuit of op een ander parcours. Maar de openbare weg lijkt me best wel gevaarlijk. Daar ligt mijn interesse niet.

Het is duidelijk dat hij zich overal thuis voelt en vlot een gesprek kan aanknopen. Hier aan een tafeltje, op circuit in Spanje om te racen of in Italië om te trainen. Fier als een gieter voegt hij eraan toe dat hij bij het einde van het pre-Moto3-seizoen erin geslaagd is om geselecteerd te worden voor de Red Bull Rookies Cup. Naast deze Rookies Cup, die goed is voor zo’n 7 races, staat 2018 ook nog in teken van het CEV-kampioenschap. Alles bij elkaar een goedgevulde race-agenda, met daarbovenop een flink aantal trainingsdagen in verschillende disciplines, wat bijkomende fysieke trainingen en niet te vergeten ‘de school’.

Ambities? Dat zien wel nog wel, komt er met een glimlach. Maar dat deze dromen en ambities hoog liggen, heel hoog zelfs, staat in de sterren geschreven.

Ik merk dat de asfalt-mieren beginnen te kriebelen en dat het circuit hem terug roept. We ronden het gesprek af. Ik denk dat hij nog veel van deze gesprekken zal hebben. We hebben absoluut het laatste nog niet gehoord van hem.

Good luck kid.

 

Image: Barry Baltus

Source: Motorsite

Share this article

You May Also Like