Ducati Superleggera V4

Met de Superleggera V4 vervult Ducati de droom om de grenzen van de techniek, de aandacht voor detail en het motorontwerp te verleggen, met een project dat het grootste meesterwerk van het Bolognese bedrijf vertegenwoordigt op het gebied van techniek, prestaties en ontwerp.

Na een exclusieve preview voor zijn meest gepassioneerde en trouwe klanten, onthult Ducati nu officieel zijn nieuwe Superleggera V4, de krachtigste en technologisch meest geavanceerde motorfiets ooit gemaakt door de fabrikant uit Borgo Panigale, geproduceerd in een gelimiteerde oplage van slechts 500 individueel genummerde motorfietsen.

De Superleggera V4 is de enige straat-legale motorfiets ter wereld met de volledige draagconstructie van het chassis (frame, subframe, achterbrug en wielen) uit composietmateriaal, waardoor een gewichtsvermindering van 6,7 kg wordt bereikt dankzij deze componenten. Om de hoogste kwaliteits- en veiligheidsnormen te garanderen, worden deze componenten 100% getest met behulp van de meest geavanceerde technieken die ontleend zijn aan de lucht- en ruimtevaartindustrie, zoals thermografie, ultrasound inspecties en tomografie.De chassis-afmetingen zijn aangepast voor een optimaal circuitgebruik door de lengte van de achterbrug te vergroten.Het totale resultaat is een ongeëvenaard vertragingsvermogen, sneller leunen in de bochten en scherpere lijnen om uit de bochten rijden.

Het bereikte prestatieniveau is extreem hoog: Alessandro Valia, een officiële Ducati tester, reed de motorfiets, voorzien van de racekit en de slickbanden, een ronde op het Mugello circuit in 1:52:45, op minder dan twee seconden van de rondetijd van de Panigale V4 R SBK, winnaar van het 2019 Italiaanse Motorspeed kampioenschap (CIV) met Michele Pirro.

Veel onderdelen zijn gemaakt van koolstofvezel, gegoten in geavanceerde aërodynamische vormen. Zo is er de kuip, die zorgt voor een niveau van aërodynamische efficiëntie dat overeenkomt met en beter is dan dat van de huidige MotoGP motorfietsen. Dankzij de ‘biplane’winglets  geïnspireerd op de Ducati MotoGP van 2016, met de hoogste prestaties op dit gebied, kan het een downforce van 50 kg garanderen bij 270 km/u, 20 kg meer dan de winglets van de Panigale V4 MY20 en V4 R. Deze downforce verbetert de acceleratie, door de neiging voor wheel up tegen te gaan, en verhoogt de remstabiliteit.

De koolstofvezel kuipen hebben ook een opvallende Desmosedici GP19 geïnspireerde kleurstelling die het rood van de GP19 combineert met een naked carbon die de nadruk legt op vormen, materialen en technische details. Onder de koolstofvezel laag ligt het Desmosedici Stradale R motorblok, lichter en krachtiger dan ooit. De 998 cm3 90° V4 die de Superleggera V4 aandrijft, weegt in feite 2,8 kg minder dan de 1.103 cm3 V4. Dankzij een typegoedgekeurde Akrapovič uitlaat levert hij maar liefst 224 pk in  weglegale uitvoering (EU-homologatiecijfers). Dat cijfer stijgt tot234 pk wanneer de titanium Akrapovič uitlaat voor circuitgebruik wordt gemonteerd, die is opgenomen in de Racing Kit welke bij de motorfiets wordt geleverd.

Het racekarakter van de motorfiets wordt versterkt door het gebruik van de droge koppeling en de individuele handmatige afstelling van het Desmodromic timingsysteem.

Dankzij het uitgebreide gebruik van koolstofvezel, titanium en magnesium onderdelen en andere bewerkingen van massief aluminium heeft de Superleggera V4 een drooggewicht van slechts 159 kg (16 kg minder dan de Panigale V4), wat resulteert in een vermogen/gewichtsverhouding van 1,41 pk/kg: een recordbrekende waarde voor een weglegale sportmotor. Door de bijgeleverde Racing kit te monteren en de motorfiets om te zetten naar de circuit-configuratie stijgt het vermogen tot 234 pk, daalt het gewicht tot 152,2 kg en stijgt de vermogen/gewichtsverhouding tot 1,54 pk/kg.

De exclusiviteit van de materialen en technische oplossingen komt tot uiting in het beperkte aantal motorfietsen: slechts 500, allemaal individueel genummerd en voorzien van een echtheidscertificaat. Het ID-nummer van de motorfiets (XXX/500), dat overeenkomt met het VIN, staat op het frame, het stuur en de contactsleutel.

De start van de leveringen is gepland voor juni 2020 in Europa en gezien de extreme complexiteit van de productie van zoveel onderdelen, is het maximum beperkt tot slechts 5 motorfietsen per dag. Alle motorfietsen zullen echter in 2020 worden geproduceerd.

Klanten van Superleggera hebben alleen de kans om een exclusief Superleggera V4 premium lederen pak met geïntegreerde airbag en een koolstofvezel helm aan te schaffen, beide voorzien van de kleuren en de graphics van de motorfiets. Het door Dainese geproduceerde pak combineert lichtheid en kracht met de veiligheid van het D-air® systeem. Ook de zorgvuldig vervaardigde Arai helm – uit luchtvaartwaardig composietmateriaal – biedt onovertroffen bescherming en comfort.

Het pakket dat Ducati heeft samengesteld voor liefhebbers die een Superleggera V4 kopen, bevat ook toegang tot de “SBK Experience”, waardoor eigenaren dePanigale V4 R, die meedoet aan het SBK Wereldkampioenschap, kunnen rijden op een testcircuit in Mugello. Nog verbazingwekkender is dat 30 Superleggera V4-eigenaren een exclusieve kans krijgen om te genieten van de “MotoGP Experience” en de droom van elke raceliefhebber te beleven. Voor het eerst zullen ze op een circuit kunnen rijden op de Desmosedici GP20 die door Dovizioso en Petrucci wordt gebruikt, met de directe ondersteuning van de Ducati Corse technici.

Foto’s: Ducati Media House

Bron: persbericht Ducati Media House

Bron: Motoren & Toerisme

Share this article

You May Also Like