Future Metal: Norton 1200 V4

Norton slaat in 2017 een nieuwe weg in met een nieuwe sportmotor. Waren de huidige Commando’s vooral neo-retromotoren dan wil Norton zich nu ook op cutting-edge motorfietsen richten. Momenteel werkt het Britse merk aan de ontwikkeling van een 1200cc superbike. Net als de racemotor die Norton voor de Isle of Man TT zal de motorfiets -waarvan de naam voorlopig nog niet bekend is – aangedreven zijn door een V4-motorblok. Geen Aprilia-blok maar een krachtbron die in eigen regie werd ontwikkeld. Norton claimt dat de V4 een topvermogen van om en bij de 200 pk zal hebben.

 

De V4-krachtbron van de Norton 1200, huist in een uit vliegtuig-aluminum vervaardigd buizenframe. Öhlins tekent voor de voor- en achtervering, terwijl de wielen carbon-exemplaren van het Zuid-Afrikaanse BST zullen zijn. Norton neemt het installeren van een elektronische ophanging vooralsnog in beraad. Mocht het die keuze maken zullen ook die componenten door Öhlins aangeleverd worden.

 

Norton wil de 1200 cc V4 als cutting-edge machine neerzetten en elektronica speelt daarbij natuurlijk een belangrijke rol. Zo zal de machine voorzien van een tractiecontrole-systeem, launch control, anti-wheelie-systeem en een motorremcontrole-systeem. Daarnaast wordt het V4-blok voorzien van mappings voor weg- en circuit-gebruik.

 

Op de concepttekening zijn er geen achteruitkijkspiegels te bespeuren. Dat heeft niets te maken met het circuit-gericht karakter van de 1200 V4 maar wel met het feit dat Norton voor een andere oplossing gekozen heeft. De motorfiets is immers voorzien van een achteruitkijkcamera. De door die camera gegenereerde beelden zullen op een HD-beeldscherm dat in de tellerpartij verwerkt zit te zien zijn.

 

Norton wil de nieuwe 1200 V4 officieel lanceren op de Motorcycle Live Show in Birmingham, die in november plaats vindt. De basisversie van het model zal in Groot-Brittannië zo’n £ 28.000 – of omgerekend zo’n 32.600 Euro – kosten.

 

Illustratie: Norton

Bron: De Motorsite

Share this article

You May Also Like