Motorrijden op zijn voordeligst: motor op de zaak

Een motorfiets biedt u vrijheid. Denk eens aan de tijd die u bespaart tijdens het filerijden en het zoeken naar een parkeerplaats. Maar wist u dat u naast tijd ook veel geld kunt besparen als u een motorfiets aanschaft? Motorrijden is op fiscaal gebied namelijk zeer aantrekkelijk. Zeker als u kiest voor een motor op de zaak! Wij zetten de voordelen voor u op een rij.

U heeft fiscaal voordeel.

Voor alle rechtsvormen brengt een motor op de zaak fiscale voordelen met zich mee.

Bent u ZZP’er of heeft u een eenmanszaak?
En is minimaal 10% van de kilometers die u rijdt zakelijk? De kosten en de afschrijvingslasten zijn dan aftrekbaar van het resultaat van uw onderneming. Dit kan een mooie belastingbesparing opleveren. De tarieven van de belasting over de winst lopen immers op tot 52%. Als u de motor zakelijk financiert, dan is de rente ook aftrekbaar. Kiest u ervoor om de motorfiets zakelijk te leasen, dan zijn de leasekosten aftrekbaar van uw winst.

modz_340x230_01

Heeft u een B.V.?
Dan kunt u de motorfiets door de B.V. laten aanschaffen. In dit geval zijn de afschrijving, gebruikskosten en eventuele rente aftrekbaar. Bovendien zijn de kosten van een zakelijke leaseovereenkomst aftrekbaar.

Wat betekent het in de praktijk?

Wanneer u een zakelijke Full Operational Lease overeenkomst afsluit voor een BMW R 1200 GS voor een periode van 48 maanden en 20.000 kilometer per jaar, exclusief vervangend vervoer en brandstof, dan is uw leaseprijs € 459 per maand.

Download hier het overzichtstabel.

 

U kunt de btw aftrekken.
Wanneer u de motorfiets zakelijk koopt of financiert, is de btw op de aanschaf– en gebruikskosten aftrekbaar. Besluit u de motorfiets zakelijk te leasen, dan is de btw op de leasetermijnen en eventuele gebruikskosten aftrekbaar. Let op: de btw is alleen aftrekbaar op de zakelijke ritten. De privékilometers en woonwerkverkeer tellen niet mee. Goed om te weten: als u de motorfiets als ondernemer privé zou kopen, dan is de btw-aftrek mogelijk als u de motor minimaal 10% zakelijk gebruikt. U kunt gebruikmaken van de Investeringsaftrek.

U kunt gebruikmaken van de Investeringsaftrek.

Koopt of financiert u de motorfiets zakelijk en zet u de motor op de balans van uw onderneming? Dan kan het zijn dat voor u een extra aftrekpost van toepassing is: de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Dit is een eenmalige extra aftrekpost. Hoe hoog deze is, hangt af van uw investering. Als u in het jaar waarin u de motor aanschaft in totaal maximaal € 56.024 investeert, kunt u tot 28% van uw netto investeringsbedrag aftrekken. Daarboven neemt de investeringsaftrek geleidelijk af. U kunt deze aftrek eenvoudig in uw aangifte inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting verwerken.

U heeft een lagere bijtelling voor privégebruik.
Als u de zakelijk aangeschafte motorfiets privé gebruikt, betaalt u bijtelling. Die bijtelling is echter een stuk lager dan bij een auto. De bijtelling voor motorfietsen bestaat uit het werkelijke aantal gereden privékilometers vermenigvuldigd met de kostprijs per kilometer. Bij een B.V. wordt dit als loon verwerkt, waarbij eventueel de vrije ruimte van de werkkostenregeling nog kan worden gebruikt. Wordt uw winst belast met inkomstenbelasting, dan wordt de bijtelling in mindering gebracht op de aftrekbare kosten van de motorfiets.
U mag de motor privé boeken.
Gebruikt u uw motorfiets zowel zakelijk als privé? Dan mag u ervoor kiezen om de motor voor de inkomstenbelasting privé te boeken. Bij personenauto’s gebeurt dat vaak om zo de bijtelling te voorkomen. Maar omdat de bijtellingsregeling voor een motorfiets veel prettiger is, is zakelijke aanschaf doorgaans het voordeligst. Bij privéaanschaf mag u namelijk alleen voor de zakelijke ritten en woon-werkverkeer € 0,19 per kilometer aftrekken van de belasting. Uw accountant of fiscalist kan u hier meer over vertellen.

Source: BMW Motorrad Nederland

Share this article

You May Also Like